Keys and Chords

keysandchords

The Mystix: Live
Rhythm and Roots

Belgian Review!

The Mystix mag je gerust een superband noemen. Deze band bundelt de muzikale talenten van Jo Lily (gitaar, vocals), Bobby Keyes (gitaar), Matt Leavenworth (fiddle), Jesse Williams (bas, vocals), Marty Richards (drums) en Annie Raines (harp, vocals). Al deze muzikanten hebben hun sporen reeds meer dan verdiend. Ze speelden samen met o.a. Duke & The Drivers, Ben E. King, Jerry Lee Lewis, Maria Muldaur, Al Kooper, Duke Robillard, J. Geils, Kim Wilson, Blues Brothers, Paul Rishell en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog. Het album is een liveregistratie en werd opgenomen op vier locaties. Het repertoire is een aaneenschakeling van bekende en minder bekende songs, die de band op een eigen manier covert, aangevuld met enkele originele nummers van de hand van Jo Lily. Starten doet de band met de opzwepende countrytraditional ‘Long John’. Verder passeren o.a. ‘You’re The Best Lover That I Ever Had’ van Steve Earle, Dylans ‘To Ramona’, Jimmy Reeds ‘Things Ain’t What They Used To Be’, ‘Boppin’ The Blues’ van Carl Perkins, Hookers ‘Whiskey And Wimmen’ en ‘Cry, Cry, Cry’ van Johnny Cash de revue. Niks specials hoor ik u al zeggen, maar let op …..dat is buiten de aanpak van The Mystix gerekend. Wees maar gerust, zoals deze band deze nummers brengt, hoorde u ze nog nooit. The Mystix benaderen al deze songs vanuit een pure rootshoek. Luister maar eens naar die bedwelmende fiddle en mondharmonica in ‘You’re The Best Lover That I Ever Had’ of naar de swingende, hoofdzakelijk akoestische maar vooral rootsy aanpak van ‘Things Ain’t What They Used To Be’. Koning van de countrybop, Carl Perkins zou zeker vereerd zijn met de mondharmonica, fiddle en Lily’s twangy gitaar in zijn ‘Boppin’ The Blues’. En als er iemand is die de stem heeft om een Cashsong met verve te presenteren, dan is Jo Lily de geknipte persoon voor deze klus.

Maar ook Lily’s eigen nummers moeten niet onderdoen voor de geleende songs. Zo is ‘A Lifetime Worth Of Blues’, dat door de hese doorleefde stem van Lily een kippenvel bezorgende ballade wordt. Opvallend is ook dat dit album vrij is van egotripperij. Er wordt op gelijke voet gemusiceerd, met als enig doel, ten dienste staan van het repertoire. Als echte, onversneden rootsmuziek jou bekoort, aarzel dan niet om dit album in huis te halen. Je zal het je niet beklagen!

Lambert Smits (5)

The way The Mystix gives the well-known songs a pure roots treatment is spectacular. Like you hear the songs of Dylan, Hooker, Perkins and Cash here, you never heard them before. Need I still say that this is an absolute must have?